Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Aplinkos apsaugos inžinerija, 22nd CONFERENCE „ENVIRONMENT PROTECTION ENGINEERING“

Font Size: 
MAISTO ATLIEKŲ AEROBINIO FERMENTAVIMO PANAUDOJANT BAKTERIJAS (BACILLUS SUBTILIS, LACTOBACILLUS SALIVARIUS, BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS) IR JUODOSIOS PLOKŠČIAMUSĖS (HERMETIA ILLUCENS) LERVAS TYRIMAS
Luka Šarmaitytė, Aušra Zigmontienė, Domantas Tracevičius

Last modified: 2020-01-07

Abstract


Lietuvoje kasmet susidaro daugiau kaip 100 tūkst. tonų maisto atliekų, kurių didžioji dalis patenka į sąvartynus – labiausiai vengtinus atliekų tvarkymo įrenginius. ES šalyse pramonėje ir individualiuose namuose siekiama įdiegti žiedinės ekonomikos standartus atitinkančias kompostavimo technologijas. Viena iš jų – aerobinė fermentacija mikroorganizmais. Tyrimų tikslas – įvertinti trijų bakterijų rūšių įtaką juodosios plokščiamusės lervų prieaugiui aerobiškai fermentuojant augalinės kilmės maisto atliekas. Tyrimo objektai – Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus am-yloliquefaciens bakterijos, Hermetia illucens lervos ir augalinės kilmės maisto atliekos. Eksperimentiniai tyrimai atlikti VGTU Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros laboratorijose naudojant termostatą, kai fermentacijos trukmė – 7 paros. Tyrimai parodė, kad Bacillus amyloliquefaciens yra tinkamiausia bakterija atlikti augalinės kilmės maisto atliekų aerobinę fermentaciją, nes išgyveno 96,0 vnt. lervų, kurių prieaugis siekė 2,422 g. Mėginiai su Lactobacillus salivarius bakterija parodė prasčiausius rezultatus: vidutiniškai išgyveno 95,7 vnt. lervų, kurių prieaugis buvo 1,599 g. Drėgmės tyrimas parodė, kad lervų išgyvenamumas yra geresnis mažesnės drėgmės terpės mėginiuose (59,29 % – 487 vnt.).

DOI: https://doi.org/10.3846/aainz.2019.014


Full Text: PDF