Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Aplinkos apsaugos inžinerija, 23rd CONFERENCE „ENVIRONMENT PROTECTION ENGINEERING“

Font Size: 
Maisto pramonės technologinių įrenginių gamybos įmonės veiklos metu susidarančių atliekų analizė ir prevencijos būdai
Giedrius Černiauskas, Jolita Kruopienė

Last modified: 2020-10-02

Abstract


Visose gamybinėse įmonėse susidaro tam tikrų gamybinių ir buitinių atliekų. Atliekų tvarkymas ir prevencija yra neatsiejama įmonės veiklos dalis. Visuose gamybose procesuose turi būti atsižvelgta ir į tai, kaip sumažinti gaunamų atliekų kiekį arba jį visai eliminuoti. Straipsnyje analizuojama maisto pramonės technologinių įrenginių gamybos įmonė. Pasirinktoje įmonėje buvo sudaryta procesų medžiagų ir energijos srautų diagrama, surinkti įmonės vedamos statistikos duomenys, taip buvo išskirtos dvi pagrindinės įmonėje susidarančios atliekos – popierius ir metalas (AISI304 ir AISI316 markių nerūdijantis plienas). Atlikus tiriamosios įmonės analizę, buvo pasiūlyta atliekų prevencijai tinkamas sprendimas: popierinius brėžinius pakeisti į skaitmeninius. Atlikus būvio ciklo vertinimą nustatyta, kaip keisis poveikis aplinkai, jei būtų įdiegtas šis sprendimas. Nustatyta, kad naudojant skaitmeninius brėžinius vietoje popierinių, poveikis aplinkai labai stipriai sumažėtų. Taip pat nustatyta, kad pagrindinė metalo atliekų gamyboje susidarymo priežastis yra neefektyvus lazerio naudojimas ir brokas, susijęs su standartų neatitinkančiais technologiniais mazgais.

DOI: https://doi.org/10.3846/aainz.2020.003


Full Text: PDF